Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kurz první pomoci pro veřejnost

14. 3. 2015

Dne 14.3.2015 proběhlo v českoskalické hasičské zbrojnici pod záštitou jednotky sboru dobrovolných hasičů města Česká Skalice školení první pomoci pro veřejnost. Školení probíhalo v prostorách garáží a bylo rozděleno na 4 stanoviště: krvácení, polohování pacienta v případě šoku, popáleniny a kardiopulmonální resuscitace (KPR).

Na stanovištích byly pro zájemce připraveny modelové situace, se kterými se mohou v běžném životě setkat. Dále byli u každého stanoviště 2 proškolení lektoři, kteří prováděli výklad a ukazovali, jak danou situaci správně řešit, odpovídali na případné otázky a zároveň byl uchazečům umožněn i praktický nácvik řešení dané situace. Zejména u kardiopulmonální resuscitace se jistě mnozí z přítomných nejednou zapotili.

Tato akce byla první svého druhu, kterou českoskaličtí dobrovolní hasiči pořádali. Je vidět, že mnoha lidem není osud jejich známých, ale i cizích lidí lhostejný, o čemž vypovídala i návštěvnost, která dosáhla kolem 50-ti občanů nejen z České Skalice, ale i okolních měst a vesnic, proto se budeme nadále snažit, aby se tato školení nejen v letošním roce, ale i v dalších letech opakovala.

Mnozí lidé ani netuší, že jsou ze zákona povinni poskytnout první pomoc všem lidem, kteří jsou v nebezpečí smrti, nebo jeví známky vážné poruchy zdraví nebo jiného vážného onemocnění za předpokladu, že zachránce nebude vystaven nebezpečí pro sebe, nebo někoho jiného. Za neposkytnutí první pomoci, hrozí dotyčnému odnětí svobody až na 2 léta a v případě účastníka dopravní nehody se jedná o odnětí svobody až na 5 let a proto se snažíme, aby lidé, kteří naším školením projdou, byli na určité situace připraveni a uměli je pokud možno co nejefektivněji řešit.

Závěrem děkuji nejen našim hasičům, kteří se na tomto projektu podíleli, ale i paní Vanické a její dceři, za realistické namaskování modelových situací a dále Rico Hartmann a.s. a Městu Česká Skalice za materiálové zajištění celé akce.

 
 

 


Kontakt

Hasiči města Česká Skalice

Palackého 340
Česká Skalice

+420733100324

hasici@ceskaskalice.cz

ČHMÚ výstrahy

ČHMÚ

Hlášení pálení klestí


Kanál Youtube


Problematika komínů

KOMÍNY


Stav vodních toků v okolí

Úpa ve Zliči Rozkošský potok Metuje v Krčíně Labe v Jaroměři

Výjezdy




Statistiky

Online: 1
Celkem: 575115
Měsíc: 4492
Den: 195